vissza az alapértelmezett oldalra

előadások | Diótörő

Diótörő
2016.11.28. H 15:00 5+ Diótörő
Jegyvásárlás
2016.11.29. K 15:00 5+ Diótörő
Jegyvásárlás

Ajánlott életkor: 5+

„Stahlbaum egészségügyi főtanácsos gyermekeinek december huszonnegyedikén egész nap tilos volt bemenniük a nappali szobába és még inkább az abból nyíló szalonba. Frici és Marika a hátsó szoba sarkában kuporogtak, az alkonyi sötétség egyre mélyült körülöttük. Frici titokban súgta meg húgának (aki éppen hétéves múlt), hogy a bezárt szobákból kora reggel óta különös zizegést, zörgést és halk koppanásokat hall, s a folyosón az imént sötét kis emberke - nem más, mint Drosselmeier keresztpapa - suhant végig nagy ládával a hóna alatt.
Marika örömében összecsapta a kezét, és fölkiáltott:
- Ó, vajon mi szépet csinálhatott nekünk?”

Nem lehet karácsony Diótörő nélkül. Ez az a klasszikus, amit évről évre látni és hallgatni kell. Az előadás igazi gyöngyszem: a mese minden mozzanata, köztük a Diótörő és az Egérkirály harca, a csodás utazás valóban megelevenedik, hiszen a játékosság a bábtechnikák széles skálájának köszönhetően kimeríthetetlen.

Az előadás helyszíne: Színházterem
Az előadás időtartama:
90 perc (1 szünettel)
Bemutató: 1978. december 23., felújítás: 1997. december 6.

Szövegkönyv: Szilágyi Dezső (E. T. A. Hoffmann meséje alapján)
Díszlet: Koós Iván
Báb, maszk: Bródy Vera
Zenei vezető: Miklósi Gabriella
Asszisztens: Dallos Ibolya
Szőnyi Kató rendezését felhasználva színpadra állította: Meczner János

Szereplők:
Stahlbaum tanácsos: Csajághy Béla / Teszárek Csaba
Stahlbaumné: Blasek Gyöngyi / Bánky Eszter
Marika: Mórocz Adrienn / Sz. Nagy Mária
Frici: Bánky Eszter / Ellinger Edina
Nagymama: Papp Orsolya
Drosselmeyer nagybácsi: Kemény István
Unokaöcs, Diótörő herceg: Bercsényi Péter / Tatai Zsolt
Egérkirály: Ács Norbert
Árny- és tárgyjátékok: Juhász Ibolya / Radics Rita

E. T. A. Hoffmann életrajza

E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály

Az előadás tartalma

I. felvonás
A Stahlbaum család karácsonyestéjén Marika és Frici izgatottan várja az ünnepi ajándékokat. A család jó barátja, Drosselmeyer mester erre az alkalomra pompás várkastélyt készített. Frici egy játék egérrel ijesztgeti kishúgát. Drosselmeyer unokaöccse különös ajándékot hoz, egy diótörő babát. Eljátssza a gyermekeknek, hogyan változott át a hajdani szép ifjú herceg a gonosz Egérkirály harapásától. Marika szeretettel dédelgeti a különös figurát. Éjféltájban visszalopódzik játékaihoz. Könyökével betöri a vitrin üvegét, a fájdalomtól elalél. A szoba varázslatosan átalakul. A fenyőfa megnő, a sok játék megelevenedik. A sötétből előrontó Egérkirály hadával megtámadja a játékokat. Diótörő harcba száll ellenük. Marika segítségével elkergeti az egereket. Kettesben mesés utazásra indulnak.

II. felvonás
A csodás utazás Diótörő birodalmába vezet. Hóviharba kerülnek. A bagoly képében megjelenő Drosselmeyer próbára teszi őket. Először a különféle népek játékainak megelevenedő világába jutnak, majd a viharos tengeren kelnek át. Végül megérkeznek a hercegi kastélyba. Diótörő családtagjai és Marika udvarhölggyé vált babái örömmel fogadják az érkezőket. Az ünnepséget Egérkirály újabb támadása zavarja meg. Elfoglalja a kastélyt. Ekkor Diótörő párviadalban legyőzi ellenfelét. Gyönyörű herceggé változik, Drosselmeyer unokaöccsére hasonlít. A győztest ünneplik a palota lakói, de el is választják Marikától. A csalódott lány elmenekül. Diótörő megkeresi, és menyasszonyaként viszi vissza. Hajnalodik, a gondola visszaszáll a fenyő csúcsára. Az ébredező Marikát az aggódó család veszi körül. Megérkezik Drosselmeyer, és unokaöccse is. A kislány boldogan öleli magához a megszépült Diótörő bábut.

KRITIKÁK AZ ELŐADÁSRÓL:

A balett hűvösen szépséges formalizmusával ellentétben a bumfordi bábok és maszkok, a bájos tárgyanimáció, a titokzatos feketeszínház egy naivabb, gyermekibb és fantáziát elragadó világba visznek, amelyben helye van a humornak, a félelmesnek és a groteszknek.

Papp Tímea: Egy diótörőnyi boldogság – Fidelio.hu

ÉN ÉS A NAGYIM - FOTÓPÁLYÁZAT

 

A Budapest Bábszínház 2016. október 2-án mutatja be a David Walliams nagy sikerű regénye alapján született Gengszter nagyi című előadást. A premierhez kapcsolódóan a Budapest Bábszínház és a Walliams-regényeket gondozó Kolibri Kiadó közös fotópályázatot hirdet.


Bővebb információ a pályázatról a képre kattintva olvasható.Gengszer nagyi (Szolár Tibor, Blasek Gyöngyi)

aktuális előadások

tovább

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesüljön havi műsorunkról, híreinkről, újdonságainkról!

tovább

MI TÖRTÉNIK A MOZGATÓ-FOGLALKOZÁSOKON?

 

A Mozgató színház-pedagógiai foglalkozások összefoglalója a logóra kattintva olvasható.


LETÖLTHETŐ OKTATÁSI SEGÉDANYAGOK

 

Több előadásunkhoz készült oktatási segédanyag a Magyartanárok Egyesületének közreműködésével. A segédletek a képre kattintva tölthetők le.