vissza az alapértelmezett oldalra

előadások | Diótörő

Diótörő

Ajánlott életkor: 5+

„Stahlbaum egészségügyi főtanácsos gyermekeinek december huszonnegyedikén egész nap tilos volt bemenniük a nappali szobába és még inkább az abból nyíló szalonba. Frici és Marika a hátsó szoba sarkában kuporogtak, az alkonyi sötétség egyre mélyült körülöttük. Frici titokban súgta meg húgának (aki éppen hétéves múlt), hogy a bezárt szobákból kora reggel óta különös zizegést, zörgést és halk koppanásokat hall, s a folyosón az imént sötét kis emberke - nem más, mint Drosselmeier keresztpapa - suhant végig nagy ládával a hóna alatt.
Marika örömében összecsapta a kezét, és fölkiáltott:
- Ó, vajon mi szépet csinálhatott nekünk?”

Nem lehet karácsony Diótörő nélkül. Ez az a klasszikus, amit évről évre látni és hallgatni kell. Az előadás igazi gyöngyszem: a mese minden mozzanata, köztük a Diótörő és az Egérkirály harca, a csodás utazás valóban megelevenedik, hiszen a játékosság a bábtechnikák széles skálájának köszönhetően kimeríthetetlen.

Az előadás helyszíne: Színházterem
Az előadás időtartama:
90 perc (1 szünettel)
Bemutató: 1978. december 23., felújítás: 1997. december 6.

Szövegkönyv: Szilágyi Dezső (E. T. A. Hoffmann meséje alapján)
Díszlet: Koós Iván
Báb, maszk: Bródy Vera
Zenei vezető: Miklósi Gabriella
Asszisztens: Dallos Ibolya
Szőnyi Kató rendezését felhasználva színpadra állította: Meczner János

Szereplők:
Stahlbaum tanácsos: Csajághy Béla / Teszárek Csaba
Stahlbaumné: Blasek Gyöngyi / Bánky Eszter
Marika: Mórocz Adrienn / Sz. Nagy Mária
Frici: Bánky Eszter / Ellinger Edina
Nagymama: Papp Orsolya
Drosselmeyer nagybácsi: Kemény István
Unokaöcs, Diótörő herceg: Bercsényi Péter / Tatai Zsolt
Egérkirály: Ács Norbert
Árny- és tárgyjátékok: Juhász Ibolya / Radics Rita

E. T. A. Hoffmann életrajza

E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály

Az előadás tartalma

I. felvonás
A Stahlbaum család karácsonyestéjén Marika és Frici izgatottan várja az ünnepi ajándékokat. A család jó barátja, Drosselmeyer mester erre az alkalomra pompás várkastélyt készített. Frici egy játék egérrel ijesztgeti kishúgát. Drosselmeyer unokaöccse különös ajándékot hoz, egy diótörő babát. Eljátssza a gyermekeknek, hogyan változott át a hajdani szép ifjú herceg a gonosz Egérkirály harapásától. Marika szeretettel dédelgeti a különös figurát. Éjféltájban visszalopódzik játékaihoz. Könyökével betöri a vitrin üvegét, a fájdalomtól elalél. A szoba varázslatosan átalakul. A fenyőfa megnő, a sok játék megelevenedik. A sötétből előrontó Egérkirály hadával megtámadja a játékokat. Diótörő harcba száll ellenük. Marika segítségével elkergeti az egereket. Kettesben mesés utazásra indulnak.

II. felvonás
A csodás utazás Diótörő birodalmába vezet. Hóviharba kerülnek. A bagoly képében megjelenő Drosselmeyer próbára teszi őket. Először a különféle népek játékainak megelevenedő világába jutnak, majd a viharos tengeren kelnek át. Végül megérkeznek a hercegi kastélyba. Diótörő családtagjai és Marika udvarhölggyé vált babái örömmel fogadják az érkezőket. Az ünnepséget Egérkirály újabb támadása zavarja meg. Elfoglalja a kastélyt. Ekkor Diótörő párviadalban legyőzi ellenfelét. Gyönyörű herceggé változik, Drosselmeyer unokaöccsére hasonlít. A győztest ünneplik a palota lakói, de el is választják Marikától. A csalódott lány elmenekül. Diótörő megkeresi, és menyasszonyaként viszi vissza. Hajnalodik, a gondola visszaszáll a fenyő csúcsára. Az ébredező Marikát az aggódó család veszi körül. Megérkezik Drosselmeyer, és unokaöccse is. A kislány boldogan öleli magához a megszépült Diótörő bábut.

KRITIKÁK AZ ELŐADÁSRÓL:

A balett hűvösen szépséges formalizmusával ellentétben a bumfordi bábok és maszkok, a bájos tárgyanimáció, a titokzatos feketeszínház egy naivabb, gyermekibb és fantáziát elragadó világba visznek, amelyben helye van a humornak, a félelmesnek és a groteszknek.

Papp Tímea: Egy diótörőnyi boldogság – Fidelio.hu

ELMARADNAK A POFON EGYSZERŰ JÚNIUS 2-I ELŐADÁSAI

 

A Budapest Bábszínház igazgatósága közli, hogy a 2016. június 2-án 18 és 20.30 órára meghirdetett, a L’art pour l’art Társulattal közös előadások technikai okokból elmaradnak. A jegyek a váltás helyén 8 napon belül visszaválthatók.

CSIZMÁS KANDÚR HELYETT BORIBON ÉS ANNIPANNI

 

Május 24-én, délelőtt 10 órakor a meghirdetett műsorral ellentétben a Lázár Ervin-bérlet utolsó előadásaként a Boribon és Annipanni látható az előzetesen meghirdetett Csizmás kandúr helyett.

Megértésüket köszönjük.

aktuális előadások

tovább

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesüljön havi műsorunkról, híreinkről, újdonságainkról!

tovább

MI TÖRTÉNIK A MOZGATÓ-FOGLALKOZÁSOKON?

 

A Mozgató színház-pedagógiai foglalkozások összefoglalója a logóra kattintva olvasható.


LETÖLTHETŐ OKTATÁSI SEGÉDANYAGOK

 

Több előadásunkhoz készült oktatási segédanyag a Magyartanárok Egyesületének közreműködésével. A segédletek a képre kattintva tölthetők le.